AMİGURUMİ

AMİGURUMİ NEDİR?

 Amigurumi japon kökenli bir kelime. ‘ami’ tığ veya şiş ile yapılmış, ‘nuigurumi’ içi doldurulmuş oyuncak anlamına geliyor.
Hepimizin Örgü denilince aklımına kazaklar, atkılar, bereler gelir. Artık çok farklı bir seçeneğiniz daha var AMİGURUMİ. Yeni bir akım amigurumi çoğunuz bu akımın adını daha önce hiç duymamış olabilirsiniz, ama oyuncak örme sanatı dediğimde hepinizin kafasında bir şeyler canlanacak. bu konuyla ilgili türkçe kaynak bulmak çok zor; fakat kültürümüze çok da uzak değil örgü oyuncaklar. büyükannenizin ya da komşunuzun buzdolabında asılı duran örgü karpuzları hatırladınız mı? amigurumiyle ne ilgisi var demeyin; çünkü bu teknik kullanılarak aklınıza gelebilecek her türlü objenin örgü oyuncağı yapılabiliyor;örgü hamburgerler, kekler, minik baykuşlar,minik bebekler aklınıza ne geliyorsa hepsini biz kadınlar hatta bazı erkekler bile artık örebiliyoruz.



Amigurumi Nasıl Yapılır?


Amigurumi yapabilmek için bilmemiz gereken tek teknik tığ ile sık iğne yapma tekniğidir. Sık iğne yapma tekniğini bildiğimiz sürece verilen şablonlara göre istediğimiz her şeyi örebiliriz. Genç yaşlarda olan minik yavrucuklarımızın bile örebilecegi minik mutluluklardır amigurumi. Benim amigurumiyle tanışmam biraz geç olsada okadar çok şey ögrendimki sanki yıllardır bu işin içindeymişim gibi hissediyorum. İlk başta ogluma minik bir tavşan örerek başladım bu işe daha sonra bir türlü bırakamadım şimdi ise hobim işim oldu . İyiki böylesi güzel bir hobim var.

Peki Amigurumi İçin Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir? 



  • Amigurumi için gerekli malzemelerin başında tabiki rengarenk insanın içini ısıtan ip yumakları var . amigurumi örerken ip konusunda benim dikkat ettiğim en önemli şey iplerimin coton olması . haa coton olması illa gereklimi tabiki hayır lif ipleriyle bile amigurumi yapan insanlar var yeterki yapılan şey güzel ve temiz olsun. yeterki sizler üretmek için uğraşın.
  • Daha sonra ipimize uygun olan bir tıg 
  • İçini doldurmak için boncuk elyaf,
  • Yaptığımız oyuncaklarınboyutlarına göre güvenli göz. güvenli gözden kastım arkası vidalı olan ve hiç bir şekilde çoçuk oynarken çıkmayan gözler. çoçuklarımızın sağlıgı hepimiz için çok önemli.
Yukarıda listelediğimiz dört ana malzemeye şunları da ekleyebilirsiniz: parçaları birleştirmek ve diğer aksesuarları dikmek için iğne ve iplik, makas, plastik boncuktan yapılmış gözler, keçe yumakları veya keçe plakalar, nakış ipleri, kurdelalar, düğmeler, kumaş parçaları, kumaş boyaları,pul .... Bu malzemeler sonsuz bir şekilde çoğalır.


 
Malum, yılbaşı da yaklaşıyor. Henüz vakit varken dükkan dükkan dolaşıp, sevdiklerinize hediye aramak yerine, bu yıl bir değişiklik yapıp herkese kişiye özel, ellerinizle yaptığınız birer amigurumi hediye etmeye ne dersiniz? Noel baba, kardan adam, geyikler... Alternatif çok. Biraz merak, biraz hayal gücü yeter de artar bile!



Yorumlar